Open Dag 1995 bij Warenhuis Brunsveld, een goed voorbeeld van de vliegerbijeenkomsten waar Flying Circus van partij is. Spinakerdoek, Dyneema en Kevlar lijnen, glas- en koolstofvezel stokken en kant en klare vliegers liggen klaar voor de verkoop. Door het gebruik van nieuwe, lichtere en sterkere materialen is de ene vlieger nog groter en lichter dan de andere. Dat de verwerking van dergelijke materialen niet echt goed is voor de gezondheid, en dus ook het milieu, blijkt wel uit de advertenties voor afzuiginstallaties in de vliegerbladen.

De presentatie op de vliegerafdeling van Warenhuis Brunsveld lijkt zich te spiegelen aan de vliegershow van Flying Circus. Vanaf grote hoogte kijken eenlijners als Genki en Sanjo neer op verre neven, alle vervaardigt van hightech materialen, die met twee of vier lijnen hun revolutionaire kunsten vertonen. Op een gemiddelde bijeenkomst van Flying Circus bereikt de concentratie kunststof piekwaarden; kilometers synthetische lijn verbinden tientallen vierkante meters kunststof vliegerdoek met de grond of liggen in hightech verpakking klaar voor gebruik.

Een dergelijke presentatie van vliegermateriaal, zowel in de winkel als in de lucht, duidt op een consequente onderwaardering van de meer conventionele en natuurlijke producten waar vliegers van gemaakt kunnen worden. Op nog geen enkele vliegershow of demonstratie van het afgelopen jaar heb ik Flying Circus artiesten gezien die hun fantasie botgevierd hebben op papier, textiel of bijvoorbeeld bladeren. Erger nog, de harde kern van de vereniging lijkt om het hardst te strijden in deze wedloop om de grootste, mooiste en meest geavanceerde vlieger binnen de vereniging.

Daarom daag ik ieder lid van Flying Circus uit om hun fantasie eens te gebruiken voor ‘De Groene Vlieger’. Het doel van ‘De Groene Vlieger’ is om op de bijeenkomsten van Flying Circus minstens één vlieger per persoon, compleet vervaardigt van natuurlijke materialen, op te laten (iedereen heeft ergens wel een vlieger van kranten- of rijstpapier). Maar natuurlijk is een geheel eigen ontwerp van zo’n vlieger veel opvallender. Naar mijn mening mag diegene die als eerste een dergelijk ontwerp op weet te laten zich een jaar lang de meest baanbrekende Flying Circus artiest noemen.

21/01/1996

Advertenties