Singapore, mix van 3 miljoen Aziaten op 625 vierkante kilometer gepakt, strak in keurslijf gehouden door hoge boetes; kauwgum kauwen kost je ongeveer zestig gulden en het toilet niet doortrekken een ruime 600 gulden. Maar in contrast met omringende landen is Singapore schoner en beter onderhouden, zelfs de meeste plaatsen in Nederland kunnen hier iets van leren.

Het beste plekje om in Singapore van vliegeren te genieten is Marina Village

Als er een vliegerhel bestaat, dan bestaat er ook een vliegerparadijs. En Singapore scoort hoog op de top tien van stukjes vliegerparadijs op aarde. Het is een plek waar je vliegers gratis en voor niks uit de lucht kunt plukken, althans als je weet hoe en waar. Er worden namelijk vrijwel iedere droge namiddag vliegergevechten gehouden op diverse plekken in Singapore, en in Azië is een losgesneden vlieger eigendom van diegene die als eerste vlieger of lijn te pakken krijgt.

Maar het beste plekje om in Singapore van vliegeren te genieten is Marina Village, een van de zee gewonnen stukje land langs de zuidkust van Singapore. Daar staat bijna altijd een straffe zeewind en op zondag lijkt het alsof heel Singapore vliegergek is. De nabijgelegen vliegerwinkel draait dan een topomzet, de lucht staat dan stijf van de vliegerlijn en de omliggende bomen zijn versierd met verstrikte vliegers. En ’s avonds worden de deze vliegers uit de bomen gehaald en het volgend weekend weer verkocht.

Het mag duidelijk zijn dat ik uitgebreid heb genoten van dit stukje vliegerparadijs op aarde, daarom mijn dank aan de diverse Singaporezen die mijn verblijf onvergetelijk maakten. Voor vliegerfanaten die richting Singapore denken te gaan heb ik de volgende telefoon- en faxnummers: East South Enterprises Kite Shop, tel +65-2260928, fax +65-2213822

(Verschenen in Vlieger 98/6)

Advertenties