Het jachtseizoen is weer open in Indonesië. Na een rustperiode in de regentijd zijn de jagers weer volop actief. De jacht op vechtvliegers dan wel te verstaan, want de jacht op dieren (zoogdier, vogel, reptiel, vis of insect) stopt nooit. Maar de jacht op vechtvliegers concentreert zich in de droge tijd, omdat het papier waarvan de vliegers gemaakt zijn niet bestand is tegen (regen)water.

Het meest spectaculair is de jacht van in de lucht staande vliegers. Deze jacht speelt zich af tot op zo’n honderd meter hoogte en kan met een goede wind een heel dorp of stadsdeel beslaan. (Dit laatste is mogelijk omdat het merendeel van Indonesië bestaat uit verdiepingloze huizen.) En jong en oud probeert er in het jachtseizoen de lijn van andere vliegers te doorsnijden. Met name in de avondschemering levert dit mooie taferelen van aanvallende, terugtrekkende, en omlaag dwarrelende losgesneden vliegertjes.

Wie vlieger of lijn het eerst vastpakt is de eigenaar

Maar de jacht op de losgesneden vliegers moet zeker niet onderschat worden. Deze jacht speelt zich af tot een tiental meters boven het straatniveau, met nadruk op straat omdat automobilisten regelmatig flink moeten remmen om de jagers niet te scheppen. Kleine jongetjes bewegen zich namelijk met ware doodsverachting door het verkeer om de losgesneden vliegers te bemachtigen. Want bij het vliegeren in Indonesië geld maar een regel: wie vlieger of lijn het eerst vastpakt is de eigenaar. Het is daarom leuk om te zien hoe koppels jagers zich over een buurt verdelen en proberen andere koppels strategisch als fysiek de loef af te steken.

De vraag is maar wat het meest plezier biedt, het jagen op vastzittende of losgesneden vechtvliegers. Zelf was ik door onkunde al snel de voor de gelegenheid aangeschafte vliegertjes kwijt. Maar kortstondige gevechten verhoogden het adrenalinegehalte tot plezierige, soms plezierig agressieve, niveaus. Maar meer plezier beleefde ik aan het jagen van losgesneden vechtvliegers, op een groot veld zonder verkeer. Hierbij kwam het met name op de juiste positie en strategie aan, en ik heb aardig wat vliegers kunnen bemachtigen. De meeste van deze vliegers zijn weer weggegeven, maar één exemplaar van ieder variant hangt als een trofee thuis aan de muur.

Gepubliceerd in Vlieger 98/4

Advertenties