Tijdens vliegerfestivals in Europa krijg je er nauwelijks mee te maken, maar in Indonesië worden festivals zeer formeel geopend. De Indonesische festivals worden meestal geopend door bobo’s als de gouverneur van de betreffende provincie in samenwerking met de burgemeester of regent van de stad en/of een bobo voor toerismebevordering. Ik vermoed dat iedereen wel weet wat bobo’s zijn, maar voor de zekerheid: bobo’s zijn de verder nutteloze ambtsbekleders die worden uitgenodigd voor een formele opening.

Voor de deelnemers zijn de bobo’s met name in beeld tijdens welkoms- en afscheidsfeestjes, begrippen die synoniem zijn aan “praatje-hapje-glaasje-dansje”. Onder dit laatste dient men het volgende te verstaan: een praatje door de plaatselijke bobo’s, een lopend buffet met een glaasje water en een voorstelling van een aantal van de lokale kunsten (vaak een langdradige dans- en/of schaduwpoppen- voorstelling). Verwacht wordt dat de deelnemers van het vliegerfestival daar in het sjiek naar toe komen, zo mogelijk in eigen klederdracht.

"Loopje" betreft het defilé van alle deelnemende landen, met meegebrachte vliegers en in de eerder uitgereikte uniforme kleding

Maar voor ieder die gedacht had dat daarmee de kous af was, zijn er ook nog de officiële opening en afsluiting van het vliegerfestival op het vliegerveld zelf. Ook deze programmaonderdelen zijn synoniem aan “praatje-hapje-glaasje-dansje”, maar hier is “loopje” aan toegevoegd. “Loopje” betreft het defilé van alle deelnemende landen bij de opening, met meegebrachte vliegers en in de eerder uitgereikte uniforme kleding (meestal T-shirt, petje en pin). Tijdens de afsluiting wordt het defilé vervangen door het persoonlijk uitdelen van een certificaat van deelneming door de hoogst aanwezige bobo.

De meer formele benadering heeft natuurlijk ook een leuke kant. Organisatoren en deelnemers van een vliegerfestival worden regelmatig benaderd door de nationale media die interviews wil afnemen en foto’s of TV-opnamen willen maken. Ook wordt zo de terecht hogere waardering voor de inzet van de organisatoren benadrukt, want de festivals vormen een onderdeel van de promotieactiviteiten ten behoeve van het toerisme in Indonesië. Kortom, zeker de moeite waard om een keer mee te maken.

27/07/1997 (Verschenen in Vlieger 98/5)

Advertenties