...

Een aantal dagen geleden werd ik weer herinnerd aan een tijdverdrijf voor jongeren dat ik een paar jaar geleden hier al zag. De buurtkinderen vermaakten zich op een koele avond met het maken en oplaten van UFO’s van oude kranten. Ik ben dit tijdverdrijf niet in Nederland tegengekomen en het lijkt me leuk om eens te proberen tijdens windstille avonden van een vliegerfeest, vandaar bijgaande bouwbeschrijving (bouwtijd circa 5 minuten).

Het maken van de krante-UFO is vrij eenvoudig. Neem een enkele pagina van een krant (een compleet vel bestaat uit twee pagina’s), en verwijder een strook papier zodat een vierkant ontstaat. Vouw de punten van de krant zodanig naar binnen dat ze in het centrum van het ontstane (kleinere) vierkant elkaar net over lappen en zet de hoeken vast met een stukje satéprikker of een nietje. Bol de zijden van de UFO dan zodanig op dat een afgeplatte papieren ballon met vier, enigszins open, hoeken onstaat.

Het maken van de krante-UFO is vrij eenvoudi... oplaten is nog eenvoudiger.

De wijze van oplaten is nog eenvoudiger. Leg de UFO met satéprikker/nietje naar beneden op de grond. Scheur de overgebleven strook krant in vier stukken en steek hiermee tegelijkertijd (dit vereist meestal twee personen) alle vier hoeken van de UFO aan. Door de opwarming van de lucht stijgt de UFO, afhankelijk van de buitenlucht temperatuur, na enige momenten brandend op. Het ding kan enige tientallen meters opstijgen en word vaak, nasmeulend, meegevoerd door de wind.

Het mag echter duidelijk zijn dat de UFO niet in de buurt van licht ontbrandbare goederen mag worden opgelaten. Hoewel ik vrij zeker ben dat de huizen in Nederland een stuk brandveiliger zijn dan hier in Indonesië, is het verstandiger om met de UFO de ruimte op te zoeken. Ook raadt ik het af om een UFO bovenwinds of dicht in de buurt van een aantal nachtvliegeraars op te laten, want de UFO stijgt hoger dan je denkt en de vliegeraars zullen hun “dankbaarheid” zeker niet onder stoelen of banken steken.

27/07/1997 (Verschenen in Vlieger 99/3)

Advertenties