Multi-lijn (?) acrobatische vliegers verboden

Bondi Beach, het Zandvoort van Sydney… topless vrouwen, dure auto’s en hoge prijzen voor de drank. Maar ook de standplaats van het jaarlijkse Festival of the Winds, een van de belangrijke vliegerfestivals van Australië. Dus heb ik besloten om naar dit vliegerfestival te gaan om te ervaren hoe het vliegeren ondersteboven voelt. Een ding is zeker, langdurig blootgesteld zijn aan vliegeren “down-under” doet teveel bloed naar de hersenen zakken!

En een overvloed van bloed in de hersenen doet rare dingen met de Australiërs. Nou kan het een foutje zijn dat een onwetende ambtenaar een eenlijns (statische) doosvlieger afbeeldt op een verbodsbord voor meerlijns (acrobatische) vliegers, maar op een veiling zo’n 25 gulden bieden voor een Indonesisch vliegertje van nog geen kwartje duidt niet echt op intelligentie. En er was zelfs een Australiër die op dezelfde veiling de door hem gedoneerde fles wijn terugkocht voor 35 gulden!

Hoewel… de veiling was ten behoeve van de Australian Kitefliers Society (AKS), een nationale vereniging van vliegeraars. Op deze ludieke wijze sponsoren de deelnemers van het festival de AKS, ieder naar de grootte van de eigen beurs. Het levert een avondje plezier op en je hebt het gevoel iets zinnigs voor je club te doen. In Nederland, een land waar twee gelovigen een kerk is en drie gelovigen een splitsing, en ieder dubbeltje twee keer word omgedraaid, zie ik dat nog niet zo snel gebeuren. Het blijft dus nog maar de vraag wie er niet intelligent zijn.

De Nederlanders brengen het in verhouding er dan maar matig van af. Going Dutch en Double Dutch zijn wijdverbreide begrippen die de gierigheid der Nederlander karakteriseren. Er is zelfs een Dutch Auction (Nederlandse veiling), waarin mensen een gulden bieden voor prijzige hebbedingetjes. De laatste bieder voor de bel is de gelukkige eigenaar van het geveilde stuk en heeft het in principe voor 1 gulden gekocht. Ik moest de Australiërs bekennen dat ik niet eerder van de Dutch Auction had gehoord, maar gezien de Nederlandse gierigheid het een passende term vind.

07/10/1998 (Verschenen in Vlieger 00/6)

Advertenties