In de Time van 6 December 1999 staat een kort artikeltje over de mogelijkheid dat de piramides zijn gebouwd met behulp van vliegers. Aan de hand van de foto uit Time, lijkt het erop dat Maureen Clemmons een Parafoil gebruikt om de betonnen obelisk op te tillen. Enige weken voor publicatie was er al een discussie aan de gang op alternative-kite, waarbij de geschiedenis rondom Clemmons’ stelling voor de nieuwkomers nog eens verhaald werd.

Volgens deze discussie, die enige weken aan de publicatie vooraf ging, heeft Clemmons haar stelling jaren geleden al geopperd op Rec.Kite. Helaas staat Rec.Kite bekend voor de heersende Borg-mentaliteit (parodie op Best Of Rec.Kite, naar de Star Trek Borg met uiterst agressief groepsgedrag en ultiem gebrek aan eigen mening) en schijnt ze door de zittende betweters zodanig te zijn mishandeld dat ze halsoverkop vertrokken is. Gelukkig heeft ze de moed gehad om haar ideeën ergens anders verder uit te werken en lijkt nu enig succes te boeken. Voor zover ik kan achterhalen in het Time-archief is ze de enige vliegeraar die de laatste halve eeuw een plaatsje in dit blad heeft veroverd.

Time beschrijft hoe Clemmons met een aantal medewerksters een obelisk van een kleine 200 kilo met behulp van vliegerkracht weten te vervoeren en dat vliegers dus wellicht de “goden uit de lucht” kunnen zijn waarmee de piramides zijn gebouwd. Medewerkers van het California Institute of Technology hebben uitgerekend dat een gemiddelde piramidesteen kan worden opgetild door twee vliegers en een aantal katrollen. Egyptologen wijzen de stelling echter naar het land der fabelen, en noemen Clemmons zelfs piramidioot.

Natuurlijk is nog lang niet bewezen dat de Egyptenaren inderdaad gebruik hebben gemaakt van vliegers, maar het duidt wel op een ongepaste bevooroordeling van het zittende kader van Borg’s. De scheldpartijen en onbegrip die daar de overhand hebben zijn werkelijk onbegrijpelijk, en hebben een maffia-achtig karakter. Doet het er werkelijk toe of een nieuw idee wetenschappelijk onder bouwt kan worden, of enkel wat experimenten zijn van iemand die zijn/haar grenzen probeert te verleggen? Zelf acht ik de kans klein dat de Egyptenaren inderdaad parafoil-achtige vliegers hebben ontwikkeld, maar in het kleine vliegerwereldje mag je toch eigenlijk wel verwachten dat dergelijke ideeën de volle ruimte krijgen; wie weet waartoe een “krankzinnig” idee leidt.

03/12/1999

Advertenties