Zebra kite by Buteo Huang from Taiwan

Hoewel hij volkomen onbekend is in de westerse vliegerwereld, is Buteo Huang uit Taiwan ontegenzegelijk een meester vliegerbouwer. Het oeuvre van deze man beslaat een verbluffende tweeduizend plus vliegers. En ondanks dat hij zich toelegt op het bouwen met bamboe en papier, is hij scrupuleus genoeg om meer moderne materialen – zoals fiberglas en versterkt nylon – uit te proberen.

Geboren in 1962 op de vliegerberg Sanxia, vlakbij Taipei, ontwerpt Buteo Huang zijn eerste vlieger op elfjarige leeftijd… en slaat het vliegervirus toe. Tegenwoordig is hij een bekende interieur ontwerper, met een charmante no-nonsense stijl. Dezelfde stijl past hij toe op zijn vliegerontwerpen; alle vlieger- onderdelen stralen aan gracieuze functionaliteit uit. Zijn visie in het ontwerpen van vliegers is zowel eenvoudig als complex: een vlieger is geen speelgoed of tijdverdrijf, maar ontvangt een ziel van zijn ontwerper.

Een serie vliegers die hij toont tijdens het interview is gebaseerd op een studie van vogels. Deze serie bevat een aantal “anatomisch verantwoorde” vliegers, uitzonderlijk voor Chinese vliegerbouwers omdat zij meestal de vleugellengte aanpassen om het vlieggedrag te verbeteren. Daarnaast heeft Buteo Huang een hele serie miniatuur vogelvliegers ontworpen, waarvan er nu vijftien op commerciële schaal worden geproduceerd onder de naam ‘Super Mini Kite Series’. Na een uitvoerige uitleg over vleugel- en lichaamsvormen van vogels wordt het al snel duidelijk dat er waarschijnlijk geen nieuwe modellen in productie zullen worden genomen. Een knappe tegenvaller, want zijn vliegende zebra is een echt “collectors item”.

Ook schenkt hij genoegen in het bouwen van vliegertreinen en de Chinese drakenvlieger is natuurlijk uitermate geschikt als basis voor een trein. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er diverse koppen en delen van het lijf van deze giganten door de studio van Buteo Huang zwerven. Er ligt een subtiele “schedel” zo’n draak, een bamboe skelet zonder de kleurige bespanning dat onderdeel is van een vliegend “drakenskelet” dat bespannen is met doorzichtig membraan om zodoende de bouwkunst beter te kunnen tonen aan het publiek. Maar ook liggen er onderdelen van een schitterende 1.2 kilometer lange draak, gemaakt van fiberglas, kunstzijde en struisvogelveren. Nauwkeurige bestudering van het lijf van deze draak tonen een nieuwe, weldoordachte bouwmethode die de krachten op vliegerlijn en doek vermindert.

Deze moderne bouwmethode zal hem zeker helpen bij zijn volgende grensverleggende project; een project dat ons bij de vraag in de titel van dit artikel brengt. Buteo Huang is namelijk van plan om op het Taipei International Kite Festival 2001 het wereldrecord van de langste vliegertrein te verbreken met een trein van 20.000 vliegers! Ik raad dus iedereen aan om dit festival bovenaan het verlanglijstje van 2001 te zetten en wens Buteo Huang veel geluk met deze recordpoging.

14/10/2000 (Verschenen in Vlieger 01/2 & Kitelife)

Advertenties