Internationaal vliegerfestival hier, wereldkampioenschap daar, nieuw wereldrecord ergens anders… wat is het allemaal waard? Het lijkt erop dat de vliegerwereld zichzelf flink belachelijk maakt met al deze onzinnige titels, vaak zelfs nog verkeerd gebruikt. Ben ik nou een taalpurist of maken we een potje van het benoemen van vliegerfestivals? Is het niet hoog tijd dat er richtlijnen komen voor het gebruikte termen in het vliegeren.

Neem nou bijvoorbeeld de term ‘internationale vliegerfestival’; daar ben ik al een paar maal de enige buitenlander geweest – om het zodoende “internationaal” te maken. Maar is één buitenlandse deelnemer inderdaad de titel ‘internationaal’ waard of willen we iets meer kwaliteit? Wat is een ‘internationaal vliegerfestival’ eigenlijk? Ik neem aan dat dit een festival is waar meer dan tien buitenlandse vliegeraars hun kunsten vertonen. Onder deze voorwaarde is het Bali Kite Festival geen internationaal vliegerfestival, maar een lokaal festival met internationale faam.

Een ander voorbeeld is het zogenaamde ‘wereldkampioenschap’. Een goed voorbeeld hier is het wereldkampioenschap vechtvliegeren van de Manjha Club International dat alleen de glaslijn versie van het vechtvliegeren beslaat. Ongetwijfeld is MCI de club als het gaat om het vechtvliegeren met glaslijn, maar er zijn andere varianten op het vechtvliegeren, zoals het Amerikaanse ‘line-touch’ (hierbij word gestreden zonder de lijn te doorsnijden) en de Thaise variant met messen en haken. MCI’s titel is dus op zijn minst dubieus en word nogal schamper benaderd door beoefenaars van de andere varianten van het vechtvliegeren.

Het moge duidelijk zijn dat vliegerverenigingen en organisatoren van een vliegerfeest bij zichzelf te rade moeten gaan hoeverre ze waar kunnen maken wat ze bieden. Het gebruik van algemene termen als ‘internationaal’ en ‘vechtvliegeren’ wekt vaak valse verwachtingen en teleurstelling bij deelnemers van een vliegerfestival. Het is geen schande om “slechts” een lokaal vliegerfestival – desnoods met internationale erkenning – of een wereldkampioenschap glaslijnvliegeren te organiseren. Maar wees in ieder geval duidelijk in wat er georganiseerd wordt!

26/10/2000

Advertenties