Caption

Wordt een excentrieke vliegerfan beroemd, of wordt hij/zij berucht? Is er een sluitend antwoord mogelijk op deze vraag? Het lijkt min of meer op de vraag of de kip of het ei er eerder was, een vraag waar geen antwoord op mogelijk is. Toch hield de vraag me bezig tijdens het Taipei County International Kite Festival 2001. Diverse beroemde vliegermakers waren aanwezig tijdens dit festival, en er was regelmatig sprake van excentriek gedrag.

Zo liet de één vliegeraar reusachtige flowforms op zonder zich te bekommeren over toeschouwers die mogelijk over de verankerde vliegerlijn achter hem liepen. Gelukkig waren er mindere goden die er op toezagen dat er geen grote ongelukken gebeurden. Een andere bekende vliegeraar misdroeg zich tijdens het bezoek aan een lokale vliegerbouwer. Zijn respons was een hartgrondig ‘Fuck’em’ toen hij werd gewezen op lokale normen en waarden.

Andere vliegeraars denken dat excentriciteit hetzelfde is als dronken over het vliegerveld dazen. Met in één hand de vliegerlijn en in de ander een biertje lopen ze ’s morgens met rooddoorlopen ogen rond. Diverse vliegerfestivals hebben reeds de naam niet meer te zijn dan een excuus voor zuippartijen en raken meer serieuze vliegerfans kwijt. Plotsklaps verandert beroemd in berucht, vaak zonder dat de betrokken personen het zelf door hebben.

Maar roem lonkt, dus hoe excentriek mag je zijn om beroemd te blijven? En hoe voorkom je dat het omslaat in beruchtheid? De grens tussen beiden lijkt uitermate dun, en gematigd excentriek klinkt niet echt aantrekkelijk. Laat ik me maar liever gaan bezighouden met het maken en vliegen van vliegers en het beroemd berucht zijn aan m’n laars lappen. Wellicht wordt het antwoord van de kip of het ei dan vanzelf wel duidelijk.

08/10/2001 (Verschenen in Vlieger 02/1)

Advertenties